Att börja spela blackjack

Blackjack, till skillnad från många andra spel man hittar på ett casino, ger spelare möjligheten att påverka spelet under tiden man spelar. Av denna anledning är det värt att spendera lite tid att lära sig hur blackjack fungerar, inte bara på ytan utan djupare ned. Detta är förhoppningsvis något vi kommer förmedla genom denna artikel.

blackjack_410235043

I vår tidigare artikel om blackjack tittade vi överskådligt på flera aspekter av spelet. Detta inkluderade historia, grundläggande regler och lite om att ”räkna kort”. Men nu är det dags att titta på vad det är som gör blackjack till det populära spel vi har idag och hur man går till väga för att lära sig spela det och faktiskt bli bättre.

Spelregler

Vi börjar med det mest grundläggande: spelets regler. Blackjack är även känt som 21 och en hel del tyder på att detta var spelets namn innan vi började kalla det blackjack. 21 är den bästa handen man kan ha i spelet och får man detta med bara två kort kallas det specifikt för blackjack. Korten två till tio är värt precis vad som står på kortet. Knekt, dam och kung är alla värda tio och ett ess är antingen värt ett eller elva. Värdet på ett ess bestäms av vad som är mest fördelaktigt och kan förändras när som helst.

spelkort_290638259

Får man till exempel en tvåa och ett ess har man en hand som kan vara värd 13 (2 + 11). Drar man sedan ett kort värt tio blir ju då handen värd 23. Men detta händer inte då man förlorar i blackjack om ens hand går över 21. Istället blir esset värt ett och man har fortfarande en hand värt 13 (10 + 2 +1).

När dealern delar ut kort till alla spelare och sig själv är alla kort utom dealerns andra kort öppet. Detta är enligt standard blackjack. Det finns även varianter där man spelar med dolda kort, precis som poker, men det är inte alls lika vanligt. Vill man läsa om andra varianter kan man svänga förbi Mr Greens Blackjack.

Med alla kort utdelade kollar man först om någon har blackjack. Är detta fallet vinner de omedelbart 1.5 gånger sin insats, men bara om inte dealern också har blackjack. Om dealers öppna kort är ett ess kollar denna om handen faktiskt är blackjack. I så fall avslöjas detta direkt och alla spelare som inte också har blackjack förlorar och rundan är över.

Spelarens alternativ

Har ingen blackjack och dealern inte har ett ess öppet är det dags för varje spelare att faktiskt spela sin hand. Första spelare att agera är det som sitter närmast dealerns vänstra sida. De val varje spelare kan göra inkluderar:

  • Stanna
  • Dra kort
  • Split
  • Dubbla
  • Lägga sig

Att stanna betyder helt enkelt att man inte drar fler kort och turen går omedelbart över till spelaren till vänster.

Dra kort får man göra så länge ens hand är 21 eller lägre. Men får man väl 21 är det praxis att gå vidare till nästa spelare utan att fråga vad den nuvarande vill göra.

En split kan man göra då man har två kort med samma värde. I en del varianter måste korten även vara lika, vilket betyder att man inte kan göra en split med en dam och en kung trots att de båda är värd tio. När man gör en split bildar man två separata högar och man måste lägga in en lika stor insats till den nya. Sedan får man ett ytterligare kort draget till dessa och väljer i tur och ordning vad man ska göra med dessa precis som vanligt.

blackjack_141637870

Att dubbla betyder att man dubblar sin insats och drar bara ett kort till. Efter detta kort går turen automatiskt vidare till nästa spelare oavsett vilket värde en hand har.

Lägga sig är ett alternativ som inte är tillgängligt i alla blackjackspel. Det kanske låter underligt att man skulle välja att göra detta då man satsar sina pengar före man ser korten och inte efter. Men i de varianter där man får lägga sig får man faktiskt tillbaka hälften av sin insats, vilket kan göra det till ett strategiskt val beroende på vad man själv har och vilket kort dealern har öppet.

Dealern agerar

Då alla spelare har gjort sina val är det äntligen dags för dealern att göra sitt. Det första som händer är att det dolda kortet vänds upp. Om summan av dessa är 17 eller högre stannar dealern, oavsett om en eller flera spelare har bättre händer. I många spel måste dealern dock fortsätta dra om detta är en mjuk 17.

Mjuk och hårt är termer man kan stöta på i blackjack och det refererar till om handen inkluderar ett ess eller inte. En hårt 17 är en tia och en sjua medan en mjuk 17 är en sexa och ett ess.

När dealern stannar jämför alla spelare sin hand med dennes. Har man lägre förlorar man sin insats och har man högre vinner man en gånger sin insats. Har man samma som dealern får man helt enkelt tillbaka sin insats.

Att förbättra sitt spel

Att bli bättre på blackjack är egentligen inte så svårt. Det handlar mer eller mindre om att lära sig vilket som är det statiskt bästa draget i olika situationer. Detta är något som andra har gjort jobbet åt en och tar man bara och googlar ”blackjack” och ”tabell” kan man lätt hitta bilder som beskriver i detalj alla olika situationer och vad som är det bästa draget man kan göra. Detta tydliggör när man ska stanna, dra, splitta, dubbla och även lägga sig om det är möjligt.

Kan man bara studera och lära sig detta kommer man snabbt märka att ens vinstchans drastiskt förbättras. Men i slutändan går det ju inte att neka att turen kan spela väldigt stor roll den också och dessa tabeller är inte på något sätt en garanti för att man alltid vinner. De säger bara vilket drag som är bäst rent statistiskt sett.