Poker

Spelet poker behöver väl för de flesta inte egentligen någon närmare presentation, spelet har funnits i massor av år och har sedan nätpokern fick sitt genombrott, fått allt större del av våra liv.

Poker

Men alla kanske ändå inte har stenkoll på hur det fungerar. Det finns ju som ni kanske vet ett herrans massa olika varianter av poker och under en herrans massa olika namn. Därför så tänkte vi ändå berätta lite om den vanligaste formen som spelas idag på nätet – nämligen Texas Hold’em Poker. Informationen har vi hämtat från bettingsajten Betsafes pokerskola.

Generellt

  • Antal spelare – I Texas Hold’em så kan två till tio spelare sitta vid samma bord. När man spelar hemma med sin egen pokerväska så kan det vara två inklusive dealern. Det vill säga om man delar på dealersysslan sinsemellan.
  • Dealer – Dealern eller croupiern som det heter på svenska är den som ”ger”. Den som delar ut korten under spelets gång.
  • Kort om regler – I Texas Hold’em så får varje spelare som deltar i en omgång två kort och delar därefter på fem öppna kort som man använder för att få ihop den bästa femkortskombinationen. Sitter man på två Ess på hand och det kommer upp två ess bland de som kallas för community cards, ja då har du fyrtal i ess – som ett exempel.

Blinds

I varje omgång så kommer två spelare, de två som sitter till vänster om dealern, att behöva betala för att ens få se sina kort. Det kallas för de stora små blindsen. Det är blindsen som tar spelet framåt, för allteftersom spelet går så höjs dessa blinds. Om spelare inte har förlorat av andra orsaker så kommer det tillslut att vara så att blindsen är så höga att de kvarvarande spelarna kommer att behöva gå all in med sina kvarvarande marker för att blindsen är så höga.

Att betta

Men innan blindsen blir så pass höga så bettar man mellan varje nytt community card som vänds upp av dealern och spelarna har då möjlighet att syna – det vill säga satsa lika mycket, höja – höja bettet så att den som tidigare höjde måste syna ytterligare – eller så kan man välja att lägga sig, det vill säga att inte vara med på spelomgången och inte riskera att bli av med fler marker – och inte heller ha chansen att vinna några.

Om ingen satsar så kallas det för att man ”checkar”, man vill helt enkelt bara få upp nästa kort på bordet. Det är efter det att det sista kortet lagts upp på bordet och den siste spelaren i ordningen endera synat eller checkat, som spelet avgörs – om det inte avgjorts tidigare i och med att någon satsat större än andra spelare haft möjlighet, eller velat gå med på. Den som till sist har alla andra spelares marker har vunnit, om det spelas i turneringsform. En match på ett onlinecasino kan i princip fortsätta i all oändlighet eftersom nya spelare hela tiden kan ansluta.